Årets festival

INSTÄLLD FESTIVAL 2020

Festivalen i Falun 23-24 april 2020 är inställd


2020 - Svek


Existentiell Filmfestival Dalarna sätter samtalet om film i fokus – tillsammans vill vi diskutera högaktuella ämnen och allmängiltiga frågor kring människors vardag, existens och livsval.

Ett svek är till sin natur dramatiskt, på en gång drabbande och omvälvande. Samtidigt vittnar det om en brusten relation, där det en gång fanns tillit och förväntan. Vi ser idag på många platser socialt missnöje – en ungdomsgeneration demonstrerar världen över mot den vuxenvärld som svikit deras framtid. Även i våra samtida berättelser finner vi övergivna individer som trycks ner och tvingas resa sig. Men vilka konsekvenser följer av svek, och vart går man vidare?


I filmen Parasit blir ett sydkoreanskt överklasshem den plats där de som har allt möter dem som inget har. Det är lätt att vara god för den som är rik, medan den som lever på baksidan får nöja sig med att stjäla husets wi-fi. I Kapernaum stämmer den papperslöse gatupojken Zain sina föräldrar – han har inte bett om att bli född in i fattigdom, och inte i ett land som betraktar honom som en parasit.


Arthur Fleck är clownen som lever för att bjuda upp till ett leende i Joker, men hur kan någon möta honom med ett skratt, när omgivningens missnöje pyr i kapp med de rykande soporna på stadens gator? The killing of a sacred deer öppnar dörren till läkarfamiljen som förlamas till följd av en faderssynd, där sanningen riskerar att slita isär en välordnad tillvaro.


I Ring mamma! har kommunikationen brutit samman mellan mor och dotter, en lång och svår väg mot försoning följer där båda väntar på att den andra ska ta första steget.


Två finska tonåringar utan socialt skyddsnät ska i Stupid young heart oväntat bli föräldrar – ett barn innebär en osäker framtid, men kanske även en familj för den som ingen har. Petrunya hoppas på en framtid av lycka efter att vunnit männens traditionella tävling i Gud finns, hennes namn är Petrunya. Men istället för att hylla vinnaren vill patriarkatets grabbnävar sno åt sig hennes framgång.


Den traditionella georgiska dansen är livet för den passionerade Merab i And then we danced, men när kärleken kliver in i dansstudion i form av rivalen Irakli riskerar han att tappa fotfästet. För de återvändande syskonen i När fjärilarna kommer blir en resa till barndomsbyn en uppgörelse med både föräldrar och uppväxt.


Stefan Björnlund, projektledare, Existentiell Filmfestival Dalarna