Sedan 2003 har EFD bjudit på intressanta reflektioner kring utvalda filmer där öppna samtal förs av inbjudna gäster och deltagande publik.
Tema

2023- Andra världar

Existentiell Filmfestival Dalarna 2023
Tema: Andra världar


Existentiell Filmfestival Dalarna sätter samtalet om film i fokus – tillsammans vill vi diskutera högaktuella ämnen och angelägna frågor kring människors vardag, existens och livsval.


Under 20 år har Existentiell Filmfestival Dalarna ställt existentiella frågor med hjälp av filmmediet, där både fantasifulla och verklighetstrogna världar gett oss tillgång till andras perspektiv, erfarenheter och upplevelser. Årets festival följer samma tradition.


Många av de människor vi här möter i filmernas världar ställs inför existentiella val. I Parasit blir ett sydkoreanskt överklasshem den mötesplats där de som har allt tvingas möta dem som inget har.  Det är lätt att vara god för den som är rik, medan den som lever på baksidan får nöja sig med att låna husets wi-fi. Youri är den övergivne pojken i Gagarine med en ständig blick mot stjärnorna, samtidigt som han står kvar med båda fötterna på jorden. Trots att alla goda grannar sedan länge lämnat deras rivningshotade hyreshus, vägrar Youri att överge sitt barndomshem.


I Everything everywhere all at once möter vi den utmattade Evelyn som inte har någon ordning på sina papper. Oredan störs när hon plötsligt kastas ut på ett äventyr genom tusen universum och möter olika versioner av sig själv. Hon tvingas inte bara kämpa mot en urgammal ondska utan även med frågan: Om man lever tusentals liv samtidigt, vad spelar det då egentligen för roll vilka val man gör? Den papperslösa gatupojken Zain i Kapernaum är däremot säker på sitt beslut, han ska stämma sina föräldrar vid domstol. Han har inte bett om att födas in i fattigdom, och är inte ansvarig för någon. Men snart ska även han få ta ansvar för en hel värld. I Comedy Queen har den 13-årige Sasha också bestämt sig, hon ska bli ståuppkomiker och äntligen få sin pappa att skratta igen efter förlusten av Sashas mamma.


Lise är det äldsta barnet i en stor bondefamilj på den danska landsbygden i slutet på 1800-talet i filmen As in Heaven – och den första i familjen som fått lov att utbilda sig. Men när Lises mor återigen blir gravid riskerar Lise både att förlora sin mor och sin framtid. De båda syskonen Nora och Abel ser inte heller ljust på framtiden när de tvingas möta grymheten i barnens värld på skolgården i Playground. Snart sätts också syskonkärleken på prov.


Jaakko är Den blinda mannen som inte ville se Titanic, men han kan tänka sig att göra ett undantag för Sirpa, sin flickvän han bara har träffat via telefon. Jaako är förlamad och för att äntligen få möta sin Sirpa måste han lämna sitt hem och förlita sig på fem främlingars hjälp. I Lilla mamma möter två små världar varandra genom Nelly som precis har förlorat sin älskade mormor. När hon leker i sin mammas barndomsskog träffar hon en flicka i hennes egen ålder som påminner väldigt mycket om henne själv.


Välkommen att möta festivalens olika världar.


Stefan Björnlund, projektledare Existentiell Filmfestival Dalarna