Sedan 2003 har EFD bjudit på intressanta reflektioner kring utvalda filmer där öppna samtal förs av inbjudna gäster och deltagande publik.
2022

2022

2022 - Alltid ensam, aldrig ensam

 

Existentiell Filmfestival Dalarna sätter samtalet om film i fokus – tillsammans vill vi diskutera högaktuella ämnen och allmängiltiga frågor kring människors vardag, existens och livsval.


Under de senaste åren har människor världen över tvingats genomleva både omfattande och plötsliga förändringar i sina liv, med uppmaningar från samhällets sida att hålla ihop, och att samtidigt stanna på avstånd. Den påtvingade distansen mellan människor har synliggjort såväl individens behov av mänsklig närhet som vikten av omtanke om medmänniskan. Samtidigt har omställningen fått många att ställa sig den existentiella frågan om vad som gör ett liv värt att leva och funnit svaret: de som står oss nära.


I flera aktuella filmer idag finner vi detta sökande efter gemenskap som en drivkraft för karaktärer som finner sig i plötslig ensamhet, till följd av olika trauman. ISound of metalleder den missbrukande trummisen Rubens högljudda liv honom sakta mot förlorad hörsel. Ett behandlingshem för döva missbrukare öppnar dörren till ny gemenskap genom teckenspråket, men Ruben hör fortfarande trumslagen från livet på turné. IQuo vadis, Aida?är året 1995 och skådeplatsen Srebrenica. Tolken Aida försöker genom språkets makt rädda både sitt folk och sin familj från den annalkande serbiska armén som hotar FN-lägret de sökt skydd i.


Ensamheten kan även vara en fristad. IMother!finner sig en ung kvinna på gränsen till sammanbrott efter ett besök av en familj som vägrar lämna hennes hem. Snart har även hela mänskligheten bestämt sig för att flytta in. IThe fatherbesöks den demenssjuke Anthony av gamla hjärnspöken i den trygga lägenhet som alltid varit hans hem, men som sjukdomen snart kan tvinga honom att lämna.


Frågan om vad som gör livet värt att leva aktualiseras också iSpring Uje springdär musikern Uje Brandelius öppnar dörren till sitt liv efter att ha diagnosticerats med Parkinsons sjukdom.


ICorpus Christisnor en troende ungdomsbrottsling åt sig en prästkappa och ikläder sig rollen som själasörjare i en polsk småstad, och snart får Daniel se sin lögn leda till en bättre gemenskap i församlingen. IThe man who sold his skinfår den syriske flyktingen Sam en unik biljett till vad han tror är frihetens Europa genom att tatuera in ett konstverk på sin rygg – men som levande konst sätts Sam snart på piedestal och fängslas i offentlighetens kalla ljus.


Utsattheten är tydlig iNomadlanddär den amerikanska säsongsarbetaren Fern tvingas bo och resa omkring i sin bil efter de temporära jobben som finns. Samtidigt finner hon många likasinnade på de mörka vägarna som leder och värmer henne genom ett kallnande samhällsklimat. De hemlösa kvinnorna iDe osynligavärms sakteligen upp tack vare de eldsjälar som arbetar på centret för utsatta kvinnor, där en tillfällig lokal blir – om inte ett hem, så i alla fall en gemensam liten värld.


 

Stefan Björnlund, projektledare Existentiell Filmfestival




Medverkande 2022


Festivalreflektörer

Christina Jeurling Birro

Hon är kulturjournalisten och producenten som ofta medverkar i SVT:rutan där hon figurerar i filmrelaterade program. Hon arbetar annars med den filmbaserade podcasten Pop Culture Confidential där hon intervjuar internationella stjärnor inom film, tv och popkultur. Jeurling Birro har även arbetat som manusredaktör inom flera framstående svenska tv-produktioner, bland annat Sen kväll med Luuk och Skavlan och har producerat den populära podcasten Värvet.

Läs mer!


Mikael Kurkiala

Han är docent i kulturantropologi samt forskare och omvärdsbevakare vid Svenska kyrkans enhet för forskning och analys. Kurkiala är även författare och föreläsare och utkom 2019 med boken När själen går i exil. Kurkiala är vidare engagerad i debatten om hedersrelaterat våld i Sverige och har ett djupt intresse för existentiella frågor och antropologiska frågor kring kulturell identitet och relationen mellan språk och tänkande.



Övriga medverkande på festivalen

Zanyar Adami filmregissör, författare, föreläsare

Haris Agic antropolog, kulturentreprenör, utvecklingsledare, folkbildare

Tomas Axelson professor i religionsvetenskap, Högskolan Dalarna

Stefan Björnlund filmvetare, projektledare Existentiell Filmfestival Dalarna

Olle Carlsson präst, författare, föreläsare, social entreprenör

Petra Carlsson professor i systematisk teologi, högskolelektor, Enskilda Högskolan Stockholm

Lena Dahlberg docent i socialt arbete, universitetslektor, Högskolan Dalarna

Marie Elf professor i omvårdnad, Högskolan Dalarna

Martin Flink filmproducent, fotograf, Stratos Cinema

Tom Grejs filmproducent, manusförfattare, regissör, Stratos Cinema

Joakim Hermansson universitetslektor bildproduktion, Högskolan Dalarna

Tobias Ingels konst- och filmkonsulent, Film i Dalarna

Sofia af Geijerstamkommunikationschef, Sigtunastiftelsen

Oskar Kvant utvecklingsansvarig Kultur, Studieförbundet Bilda

Alf Linderman direktor, Sigtunastiftelsen

Jonas Mosskin leg psykolog, organisationskonsult, skribent

Mia Nilson generalsekreterare, Hela Människan

Karin Olsson journalist, kulturchef, Expressen

Lena Runge filmklippare, psykosyntesterapeut

Henrik Schyffert komiker, skådespelare, manusförfattare, regissör

Magnus Sundell programproducent, Studieförbundet Bilda



Filmer 2022 

 


Flykt

I den animerade dokumentärfilmen Flykt berättas den sanna historien om Amin som för första gången berättar om sin bakgrund, hur han kom som ensamresande barn från Afghanistan till Danmark för 30 år sedan. Amin ska nu gifta sig med sin pojkvän, och detta vägval i livet tvingar samtidigt Amir att rannsaka sitt förflutna, då han till sist berättar allt för sin närmaste vän.



Quo vadis, Aida?

Bosnien, juli 1995. Aida är översättare för FN i den lilla staden Srebrenica. När den serbiska armén övertar staden söker tusentals medborgare skydd i FN-lägret, bland dem Aidas man och två söner. Alla får inte plats och situationen blir alltmer kaotisk. Från sin position som tolk åt ledningen hör och ser hon vad som är på väg att hända. Men hur långt kan hon gå för att rädda sin egen familj?


Mother!

Ett pars förhållande testas till dess yttersta gräns då oinbjudna gäster anländer till deras hem och avbryter deras lugna tillvaro. Filmen väcker bland annat frågor kring integritet, vårt behov av trygghetszoner och samspelet mellan ensamhet och gemenskap. En psykologisk thriller om kärlek, tillit, ansvar och uppoffring som rör sig på flera plan och tolkningsnivåer.


The father

Anthony närmar sig de 80 men i hans ögon finns ingen anledning till oro, han har det bra i sin bekväma våning – även om han inte känner igen alla människor som börjat dyka upp där. Hans dotter Anne ser hur han mer och mer försvinner in i sin egen värld av minnen och föreställningar. En smärtsam och gripande film om erfarenheten av demens – såväl från de anhörigas upplevelse som från den sjukes inifrånperspektiv.


Spring Uje spring

Uje Brandelius självbiografiska berättelse vävs ihop med popmusik om livet och vardagen. Det är när livet tar vändningar du inte kunde fantisera om som frågan ställs på sin spets: vad är det som är värt nåt? Uje Brandelius och hans familj spelar sig själva i en film som utspelar sig under ett par sommarveckor i stockholmsförorten Bredäng.


Ensam på ett plan

Under programpunkten Work in Progress träffar du filmskaparna Tom Grejs och Martin Flink som berättar om sin kommande debutfilm "Ensam på ett plan".


"Ensam på ett plan" är ett överlevnadsdrama om en kvinna som plötsligt själv tvingas ta kontrollen över ett privatplan mitt under en flygning när piloten dör. Planet störtar i vildmarken och kampen för överlevnad fortsätter i en oförlåtande miljö. FIlmen spelades in i blöta Dala-skogar under tre sommarveckor 2021 och porträtterar ofrivillig ensamhet och en människas inre kamp. Större delen av filmen kommer att sakna dialog och samtalet om filmen kommer att handla om hur man skapar en berättelse med endast en individ i fokus, hur filmskapare kan gestalta ensamhet och inre konflikter med endast en karaktär till hjälp.


The man who sold his skin

Sam Ali har flytt från kriget i Syrian till Libanon, men ser ingen framtid där. Han drömmer om ett liv i Europa tillsammans med sitt livs stora kärlek Abeer. Plötsligt får han ett oväntat erbjudande. En av världens stora samtida konstnärer vill ställa ut honom som ett levande konstverk – med passet intatuerat på ryggen. En biljett till frihet? Eller tvärtom?


Corpus Christi

20-årige Daniel vill bli präst, men hans kriminella förflutna sätter stopp för drömmen. Eller? När han skickas till en liten by för att bli snickare anländer han i prästkläder och råkar av misstag ta över hela församlingen. Den unge, karismatiske prästen är en möjlighet för byn att börja hantera såren efter en tragisk olycka.


Nomadland

Fern, en kvinna som efter den ekonomiska kollapsen i den lilla staden på Nevadas landsbygd, packar sin bil och ger sig ut på vägarna för att upptäcka livet utanför det konventionella samhället, som en modern nomad. I filmen träffar vi verklighetens nomader, Linda May, Swankie och Bob Wells som blir Ferns mentorer och vänner under hennes utforskning av det vida landskapet i västra USA.


De osynliga

Ett center för hemlösa kvinnor tvingas stänga med kort varsel när kommunen ska spara pengar. Nu gäller det för socialarbetarna som driver centret att på tre månader hjälpa kvinnorna tillbaka in i samhället. För att lyckas skyr de inga medel. De utnyttjar skrupelfritt alla upptänkliga kontakter, förfalskar, hittar på och ljuger friskt. Allt är tillåtet! Manuset bygger på Claire Lejaunies reportagebok och i rollerna ser vi amatörskådespelare med egna erfarenheter av hemlöshet. De osynliga är fransk feel-good med förankring i verkligheten - en jordnära, empatisk och underhållande samhällsskildring.