Existentiell Filmfestival Dalarna hälsar er varmt välkomna till Existentiell Filmdag – ett filmevenemang i festivalens anda där ni kommer att kunna delta i flera av de arrangemang som kännetecknar Existentiell Filmfestival Dalarna.
Med det existentiella samtalet i fokus vill vi under en dag diskutera filmens betydelse i människors liv idag tillsammans med intressanta gäster, aktuella filmer och aktiva filmskapare. Du kan ta del av både filmer och samtal digitalt.
Barn
13-åriga Lykke, dotter till en framstående socialistisk politiker, skadar av misstag klasskamraten Jamie, son till en högt uppsatt nationalistisk politiker, under en skolrast. När Jamie sedan avlider på sjukhuset ställs situationen på sin spets och rykten om vad som egentligen har hänt tar snabbt fart. Var det bara en oskyldig lek? Kan man skuldbelägga ett barn? Och vilket ansvar hade egentligen skolan? Samtidigt som de drabbades familjer kämpar med sitt måste skolans rektor hitta styrkan att konfrontera ett samhälle i sorg men också hantera sina egna motstridiga känslor. Hur kunde detta hända och hur går livet vidare?
Med försiktighet och värme närmar sig Haugerud teman som ansvar, skuld och det komplexa i att vara människa och ställer sig frågan, när blir man egentligen vuxen?
Dag Johan Haugerud (f. 1964) är från början utbildad bibliotekarie och filmvetare och har arbetat som journalist och författare. 1998 debuterade han som filmregissör med kortfilmen 16 levande klisjeer och har sedan dess regisserat flertalet prisbelönade kortfilmer. 2012 kom hans långfilmsdebut tillika Amanda-vinnaren Som du ser meg som vann pris för både bästa film, regi, manus och bästa kvinnliga huvudroll på Norges motsvarighet till Guldbaggegalan. Med samma film kammade han även hem det norska kritikerpriset. Barn vann Dragon Award för bästa nordiska film på Göteborg filmfestival och tilldelades även Nordiska rådets pris för bästa film 2020.
https://www.sydsvenskan.se/2020-05-21/masterligt-norskt-drama-om-dodsfall-pa-skola
https://www.dn.se/kultur-noje/norska-barn-en-forunderlig-bedrift/
https://www.svd.se/ett-barns-dod-visar-vuxenvarldens-brister
https://ng.se/recensioner/film/barn
https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/film/a/op5VrR/gripande-forvecklingar-i-norskt-drama
https://www.svt.se/kultur/film/filmrecension-barn
Systrarna Ines och Emelie står inför en stor existentiell uppgörelse när livet plötsligt ställs på sin spets. Fullständig främmande för varandra och med olika livssanningar möts de och tar med oss på en resa i konflikt och försoning. Tillsammans spenderar de en avgörande tid under extraordinära omständigheter, allt på en plats som står för något större än oss själva. Euphoria berör livets ytterligheter i en känslomässig bergochdalbana. Värme och humor blandas med ilska och sorg. Filmen bjuder in till en kollision på randen av det moderna samhället. Den tar oss bortom föreställningen om vad vi strävar efter att vara. Istället konfronteras vi med vad vi i själva verket är.
Euphoria är den kritikerrosade och prisbelönta Lisa Langseths engelskspråkiga debutfilm som hade sin premiär under Toronto Filmfestival 2017.
https://ng.se/recensioner/film/euphoria
https://www.expressen.se/noje/recensioner/film/alicia-vikander-ar-totalt-gripande/
https://www.svd.se/regissoren-vantar-pa-nagon-magi--som-aldrig-intraffar/om/biovaren-2018
https://www.svt.se/kultur/film/filmrecension-euphoria
09.30 - 12.15
Regi: Dag Johan Haugerud
Du ser filmen på egen hand. Förslagsvis denna tid eller kvällen före. Länk till filmen hittar du genom att klicka här. Efter anmälan får du en kod för att logga in.
12.15 - 13.00
Lunchpaus
Förslagsvis äter du en god lunch i coronasäker miljö denna tid.
13.00 - 13.45
MEDVERKANDE
Anna Takanen – skådespelare, regissör, författare
Tomas Axelson – docent religionsvetenskap, Högskolan Dalarna, verksamhetsledare, Interkulturellt utvecklingscentrum Dalarna
Wanda Bendjelloul – kritiker, författare, journalist, tv-producent
Moderator: Alf Linderman – direktor, Sigtunastiftelsen
13.45 - 14.00
Fikapaus/bensträckare
Ta en fikapaus eller bensträckare i coronasäker miljö.
14.00 - 14.45
MEDVERKANDE
Mia Börjesson – socionom, coach, föreläsare, författare
Fredrik Sahlin – filmkritiker, kulturjournalist, programledare Sveriges Television
Moderator: Sofia af Geijerstam – kommunikationschef, Sigtunastiftelsen
14.45 - 15.00
Fikapaus/bensträckare
Ta en fikapaus eller bensträckare i coronasäker miljö.
15.00 -15.45
Fredrik Sahlin samtalar med regissören och manusförfattaren Lisa Langseth
16.30 - 18.15
Regi: Lisa Langseth
Du ser filmen på egen hand. Förslagsvis denna tid.
Projektledare Stefan Björnlund
(+46) 70 932 28 64