Sedan 2003 har EFD bjudit på intressanta reflektioner kring utvalda filmer där öppna samtal förs av inbjudna gäster och deltagande publik.
Filmer


Filmer 2023


Filmer på festivalen 2023

Här är alla filmer som visas på festivalen 2023. Klicka på respektive filmtitel för att se trailer. 


Parasit

Gagarine

Everything everywhere all at once

Kapernaum

Comedy Queen

Playground 

As in heaven

Den blinda mannen som inte ville se Titanic

Lilla mamma

+ Work in progress – Djungeln är vårt hem


FILMER 2023

BISSE FALK

DOKUMENTÄRFILMARE

Bisse Falk är dokumentärfilmare och författare. Bisses dokumentärer har visats på SVT och hon har under många år samarbetat med Lena Olofgörs på UR där hon skrivit manus till både radiohistorier och nu på senare tid även för barnteve.


2023 bjuder Bisse på Work in progress - Djungeln är vårt hem. 

Work in progress 2023

Djungeln är vårt hem


Bisse Falk berättar och visar materiel från sin kommande dokumentärfilm Djungeln är vårt hem. Efter tjugo år återvänder Bisse till Monte Verdes djungel, Amazonas, Bolivia, för att se hur den hemvändande urbefolkningens kamp för att få bo och leva på sin ursprungliga mark har gått.  

 

För 20 år sedan fick Bisse möjligheten att besöka en by dit chiquitanokvinnan Carmen Parapaino och hennes familj flyttat till i Monte Verde. Bisse träffade även bröderna Ignacio och Eduardo Macoño. De berättade hur etableringen av chiquitanos bosättningar i Monte Verde hade kantats av stora problem. De hade blivit hotade till döden. Boskapsuppfödare hade gett sig in på deras marker och ockuperat stora delar. Skogsföretag hade skövlat djungeln och gruvindustrin hade startat gruvor. Polis och militär hade kommit beväpnade för att jaga ut människorna. 

När Bisse åkte hem hade hon svårt att tro att de skulle klara att kunna bo kvar. Hon trodde inte att hon någonsin skulle se dem igen.

Våren 2022 reste Bisse till Amazonas igen med ett nytt filmteam. Filmaren Ingela Almgren och tolken/filmassistenten Kristina Gidner lyckades mot alla odds lyckades möta alla tre chiquitanos och deras familjer. Mycket hade hänt under dessa 20 år.. 
 

Bisse Falk är dokumentärfilmare och författare. Bisses dokumentärer har visats på SVT och hon har under många år samarbetat med Lena Olofgörs på UR där hon skrivit manus till både radiohistorier och nu på senare tid även för barnteve. Radiohistorierna, ”Flugan” vann bland annat guld under radiofestivalen, New York 2015. Som författare har Bisse skrivit 46 böcker för barn och  en bok för vuxna - de flesta med naturen som tema. 

 

Filmen är en uppföljning på en tidigare film som hon filmade för 20 år sedan. En dokumentärfilm om ett urfolk som efter 300 år av livegendom till sist blir fria från slavdomen och återfår sin ursprungliga mark i Monte Verdes djungel, Amazonas, Bolivia