Sedan 2003 har EFD bjudit på intressanta reflektioner kring utvalda filmer där öppna samtal förs av inbjudna gäster och deltagande publik.
Christo


Varje festival för med sig så
många intryck att det är svårt
att sålla från alla åren...


Universitetslektor bildproduktion

Högskolan Dalarna

Christo Burman

Arbetat med festivalen sedan 2012.


Minne från festivalen 

Varje festival för med sig så många intryck att det är svårt att sålla från alla åren men extra glädjande i närminnet håller jag 2023 års samtal om den belgiska filmpärlan Playground där även manusstudenter från högskolan aktivt deltog i diskussionen. Sakta men säkert lyftes lager på lager kring denna starka och mångbottnade film. Just möjligheten att genom berikande samtal öppna upp filmer på ett sätt som man sedan bär med sig, funderar vidare på och kanske väcker till liv i nya samtal är för mig den stora behållningen med festivalen, som oavsett tema till syvende och sist alltid bottnar i vad det innebär att vara människa och vad vi gör av vår tid på jorden.
En film jag vill rekommendera till dig
som jag sett på Existentiell Filmfestival Dalarna

Även här är det svårt att välja men en stark film från de senaste åren är Quo vadis, Aida? som behandlar massakern i Srebrenica 1995 och visades på festivalen 2022. Filmen sticker måhända inte ut hantverksmässigt, och visar relativt lite våld i bild, men är ändå oerhört drabbande i sin skildring av en FN-tolks kamp för att rädda sin familj undan död och den ondska som människan kan bära på. Den väcker också viktiga frågor om hur verkligheten blir efter att krigslarmet tystnat, ett tema som diskuteras alltför sällan och dessvärre förblir brännande aktuellt också i vår tids militära konflikter.