Sedan 2003 har EFD bjudit på intressanta reflektioner kring utvalda filmer där öppna samtal förs av inbjudna gäster och deltagande publik.
Stefan


“Jag var med i publiken redan vid den första festivalen 2003 och fann direkt genom EFD ett starkt intresse för hur filmsamtal kan berika bioupplevelsen.”Filmvetare

Högskolan Dalarna

Stefan Björnlund

Projektledare för festivalen sedan 2014.


Minne från festivalen 
Alldeles för många. Jag var med i publiken redan vid den första festivalen 2003 och fann direkt genom EFD ett starkt intresse för hur filmsamtal kan berika bioupplevelsen. En höjdpunkt för mig var samtalet med festivalreflektörerna Johanna Koljonen och Lars Gustafsson vid den 9:e festivalen 2011. Under ett samtal som genomsyrades av nyfikehet, öppenhet och värme upplevde vi tydligt två  olika perspektiv på hur berättande öppnar upp för tankar kring viktiga existentiella frågor.


En film jag vill rekommendera till dig
som jag sett på Existentiell Filmfestival Dalarna

Här måste jag rekommendera en av mina absoluta favoritfilmer, In the Mood for Love, av Wong Kar Wai som visades på festivalen 2006. Det är en otroligt vacker film om romantiskt vemod som utspelar sig i Hong Kong under 60-talet där två grannar finner varandra efter att deras respektive har bedragit dem. Den visar filmmediets visuella kraft med både elegans och färgprakt, och är en sådan film som jag såg på precis rätt tid på rätt plats i livet, och som följt med mig sedan dess.