Sedan 2003 har EFD bjudit på intressanta reflektioner kring utvalda filmer där öppna samtal förs av inbjudna gäster och deltagande publik.
Ulrika


“Som tidigare filmarbetare och fotograf på bland annat SVT känner jag att filmfestivalen är årets höjdpunkt för mig då jag verkligen kan frossa i bra film och filmsamtal.”Kommunikatör

Studieförbundet Bilda

Ulrika Vedholm

Arbetat med festivalen sedan 2013.


Minne från festivalen 
Det jag minns starkast från våra festivaler är alla möten med människor i vår deltagande publik. Att höra hur de verkligen suger åt sig av samtal, filmer och nya perspektiv. När jag ser blanka ögon från någon som kommer ut ur biografen och nyss sett en drabbande film. Eller det spontana skrattet från någon som funnit en ny filmvän över samtalet vid ett fikabord. Det är fina minnen för mig och gör mitt arbete meningsfullt.


En film jag vill rekommendera till dig
som jag sett på Existentiell Filmfestival Dalarna

En stark film som fastnade hos mig är den finska filmen Den blinda mannen som inte ville se Titanic, som vi visade på festivalen 2023. En kärlekshistoria om en man och en kvinna. Mannen, Jaakko, är fången i sitt eget hem, blind och förlamad från bröstet och ner. Filmen är konsekvent filmad nära honom och vi upplever det mesta ur hans perspektiv. En fin berättelse i regi av Teemu Nikki och ett genialiskt och naket filmspråk av fotografen Sari Aaltonen. Se den!